Opravite diagnostični trening in pridobite strokovno mnenje!

Treniraj z nami! 

FUNKCIONALNA AKROBATIKA

29 Okt
0

FUNKCIONALNA AKROBATIKA

Začetni čas: October 29, 2014 – October 29, 2014 (Celoten dan)

Atletiki pravimo tudi kraljica športov, torej lahko brez dvoma trdimo, da je gimnastika športni kralj. Elemente, ki jih pooseblja gimnastika in akrobatika, so osnova prav vsakemu športu. Biti gospodar in imeti pod kontrolo prav vsak del svojega telesa je ultimativni cilj vsakega športnika, čim bolj približati se temu cilju pa pomeni boljši tekmovalni rezultati ter predvsem manj poškodb. Zato se vse več športnih klubov poslužuje treninga akrobatike v pripravljalnem obdobju. Orientacija v prostoru, intermuskularna koordinacija, specifična moč, ravnotežje, gibljivost in hitrost so elementi, ki jih športnik težko pridobi drugače, kot s treningom akrobatike.

Tako sem na podlagi mojih dolgoletnih izkušenj kot trener in dolgoletni tekmovalec v vrhunski gimnastiki ter s sodelovanjem kondicijskega trenerja Mita Šinkovca pripravil program “Funkcionalna akrobatika za športnike.”

Vloga programa ‘Funkcionalna akrobatika’ je razvijanje osnovnih gibalnih sposobnosti, kot so koordinacija, moč, ravnotežje. Koordinacija je sposobnost najbolj usklajenega gibanja nasploh, posebej pa se kaže pri ne-naučenih nepredvidljivih in zahtevnih gibalnih nalogah. Še posebej se to kaže v disciplinah pri katerih je gibanje izjemno zapleteno ( akrobatika, gimnastika), pri športih kateri so kompleksno nepredvidljivi (moštveni športi) in v športih ki potekajo v okoliščinah največjega napora (šprint). Z osvajanjem akrobatskih prvin, lahko pomembno vplivamo na razvoj le teh gibalnih kompleksov. Vzporedno vplivamo tudi na razvoj vseh vrst moči (največja maksimalna, eksplozivna, vzdržljivost v moči), za dosego največjih amplitud gibanja, pa tudi na gibljivost. Zaradi različnih položajev telesa v gibanju vpliva prav tako na ravnotežje.

Seveda pa se ob besedi akrobatika takoj pojavi strah ob padcu in poškodbah. Zato smo program zastavili zelo preudarno. Solo akrobatika je v veliki meri talna akrobatika, ki jo izvaja posameznik sam. Z njo v veliki meri vplivamo na koordinacijo posameznika v prostoru. Izvajajo se obrati v čelni, prečni, vzdolžni osi. V začetni fazi pa je za športnike veliko bolj varna partnerska akrobatika. Sicer je bistveno manj dinamična, vendar pusti pečat v metodi razvoja zaupanja med posamezniki in prav tako izredno vpliva na ravnotežje, koordinacijo in moč, vendar nič manj na orientacijo v prostoru. Pri tej je ključnega pomena medsebojno zaupanje posameznikov, ki vpliva na povečanje skupinske dinamike v moštvenih športih in med moštvenim ter trenerskim teamom.

Med treningi pa intenzivnost presekamo s po krivici zapostavljenim akrobatskim elementom – žongliranjem. Z žongliranjem vplivamo na raznovrstno manipuliranje s pripomočki, kar nam pripomore k zavedanju pripomočkov v prostoru. Žongliranje ima celo vrsto zelo koristnih posledic za športnika. Žongliranje te naredi ambidekstroznega (razvija obe polovici možganov), izboljšuje koordinacijo med očesom in rokami, izboljšuje zaznavo ritma, izboljša zavedanje telesa in posledično gibalne sposobnosti, žongliranje pripomore k sproščanju stresa, saj je z njim mogoče doseči stanje “sproščene koncentracije”, daje občutek doseganje ciljev, nas pripelje v stik z novimi družbami in prijatelji, povzroča razvoj možganov, razvija periferni vid. Vse so zelo pomembne lastnosti predvsem za ekipne športe. Seveda pa s treningom postaja dejavnost vedno bolj zanimiva.

Urban Sever – Profesionalni trener in študent fakultete za šport ima s tekmovalno gimnastiko več kot 16 let izkušenj. Po končanem profesionalno tekmovanju obdobju je že kmalu postal trener z licenco Gimnastične zveze Slovenije. Treniral je predvsem najmlajše kategorije – reprezentanca mlajših deklic, postopoma pa tudi starejših. Svoje praktično in na fakulteti pridobljeno znanje preizkuša v različnih slovenskih klubih. Poleg gimnastike pa Urban pripravlja tudi akrobatske smučarje, športnike v deskanju na snegu, veslače, jadralce, skakalce in plesalce, ki dosegajo zavidljive uspehe na slovenski in mednarodni ravni. S strankami ima oseben odnos, saj mu je pomembno, da se ob treniranju prijetno počuti tako stranka, kot on sam. Pomaga izbrati primerne vaje in metode, poskrbi za motivacijo ter varen potek treninga. Sam je izdelal mnogo pripomočkov in inovacij, da je le možnost poškodb minimalna ter napredek čim večji.

Mito Šinkovec – Profesor športne vzgoje, profesionalni osebni in kondicijski trener je v svoji 17-letni karieri s profesionalnim pristopom pomagal pri izboljšanju kondicije, doseganju boljših športnih dosežkov in pri oblikovanju telesa že preko tisoč zadovoljnim strankam. Bil je kondicijski trener v slovenski moški smučarski reprezentanci, sodeluje z veslaškimi, tenis klubi in s posameznimi vrhunskimi športniki. Svoje znanje s področja gibanja, športa in wellnessa Mito vseskozi nadgrajuje v tujini. Njegovi treningi so pogosto nekonvencionalni. Športniku se posveča na zelo individualnem nivoju in daje poudarek k celostnemu pristopu.

Kategorije:
Značke: , , , , ,

Pustite nam sporočilo