Opravite diagnostični trening in pridobite strokovno mnenje!

Treniraj z nami! 

DALIBOR TODOROVIĆ

20 Okt
0

Fizična priprava odbojkarjev

Kot trener Dalibor Todorović in ne želi biti specializiran v določeni športni panogi. Specializacija te namreč lahko zelo hitro omeji, poleg tega pa temelj vsake od teh predstavlja znanje z mnogih področij športnega treniranja, od anatomije, fiziologije, psihologije, medicine športa, osnovne motorike, biomehanike in športne rekreacije do nekaterih drugih športnih disciplin. Ker je Dalibor tekom študija in tudi kasneje ta pomembna znanja pridobil in jih še vedno nadgrajuje, se danes raje posveča predvsem izboljšanju učinkovitosti gibanja. Poleg tega se zaveda, da razumevanje in reševanje športnikovih individualnih potreb zahteva veliko več kot samo osebno izkušnjo iz lastnega športnega udejstvovanja. Vseeno pa meni, da ta tako imenovana specializacija lahko nekoliko pripomore k optimalni kondicijski in tehnični pripravi neke športne discipline. Če bi se torej moral opredeliti in izpostaviti svoje izkušnje, lahko reče, da bi le te koristile tistim, ki se ukvarjajo z odbojko, saj se je na njegovi športni poti srečeval predvsem s to panogo. Z nekajletnim igranjem v različnih ligah (3., 2., in nazadnje še 1. slovenska odbojkarska liga) in na treningih z igralci drugih slovenskih kot tudi tujih klubov, je Dalibor pridobil kar nekaj izkušenj, ki lahko obogatijo kondicijsko pripravo odbojkarjev in odbojkaric.

Sodeluje z različnimi športniki, športnimi klubi in posamezniki: Kajak kanu klub Ljubljana, Slovenska moška odbojkarska reprezentanca, Odbojkarski klub Žirovnica, Slovenska gluha reprezentanca v odbojki na mivki, posamezniki različnih odbojkarskih klubov, baletke, tekači, ljudje z različnimi poškodbami in boleznimi (rekonstrukcija križnih vezi, hernije diskov, možganske poškodbe, rak,…) in drugi.

Ljudi skuša učiti gibanja na telesnem in mentalnem nivoju. Nekomu je naprimer potrebno pomagati, da z gibanjem odpravi odvečno težo/oblikuje telo, drugemu da prepreči ali rehabilitira poškodbo in spet tretjemu da izboljša svojo gibalno učinkovitost. Mnogokrat rešujem celo več stvari hkrati. Pri večini pa je za optimalen rezultat potrebno na višjo raven premakniti tudi mentalno komponento – smiselno je spremeniti nekatere navade, želje, pričakovanja… Da pa tako na svojem glavnem področju kot tudi na ostalih s tem povezanih (medicina, fizioterapija ipd.) dosežem največ za dobro vsakega posameznika in za zadovoljitev individualnih potreb, sodelujem z različnimi strokovnjaki. Le na tak način se človeka lahko obravnava celostno in se mu nudi širok spekter uporabnih znanj, ki mu koristijo v omenjenih primerih.