Opravite diagnostični trening in pridobite strokovno mnenje!

Treniraj z nami! 

INTERVJU S TRIATLONCEM

12 Jan
0

Šele, ko se človek sooči sam s seboj, se odpre višjemu namenu, ki mu omogoči ne le osebnostno rast, temveč tudi popoln razvoj notranjega potenciala. Čeprav večina nekje globoko znotraj sebe čuti svoj potencial, so le redki tisti, ki mu pravzaprav prisluhnejo in ga spravijo na površje. V času zbeganosti zaradi premnogih informacij se zgodi, da enostavno preslišimo notranji glas, ki nas vodi k uresničitvi lastnega bitja.

Denis Šketako je 26-letni športni fenomen z veliko energije in debelo noto duhovitosti, ki se je po štirinajstih letih košarke odločil postati vrhunski športnik na področju triatlona. Ta sprememba se je zgodila predvsem zaradi njegovega ostrega čuta intuicije in opazovanja, ko je spoznal, da je tujec več vreden kot domačin. Odpovedati se športu, s katerim je začel zagotovo ni bilo enostavno, drži pa kot pribito, da je njegova odločitev postati eminentni športnik, pravilna. Namreč, s svojimi dosežki v triatlonu, to z vsakim letom le še potrjuje. Triatlon vsebuje tri discipline, plavanje, kolesarjenje in tek. Od vseh treh, sta zadnji dve njegovi najljubši disciplini.

10904598_10152759808309713_6492238500109626625_o

Največrat se zgodi, da je človek zaradi neke težke situacije nekako prisiljen spremeniti tok usode. Zakaj ste se odločili ravno za triatlon?
»Po košarki sem potreboval vsaj eno leto, da sem ugotovil kaj želim. To je tista faza iskanja samega sebe, ko je potrebna temeljita inventura lastnega življenja. In tako sem začel, najprej kot reševalec iz vode in v tem ostal približno tri leta. Na ta način sem pričel s plavanjem. Skozi poznanstvo sem kasneje prišel v stik s kolesarstvom. Čeprav je kolesarjenje tudi timski šport, pa mi je kljub vsemu individualnost precej blizu kajti na ta način se soočam sam s seboj in preizkušam svoj karakter.
Nekega dne mi je slučajno na uho prišla beseda IRONMAN. Nisem si je mogel izbiti iz glave in sčasoma me je moja radovednost premagala. Vedno bolj sem se nagibal k temu do točke, ko sem se odločil, da je to tisto pravo zame.«

Ironman tekmovanje ima svoje korenine v Ameriki, kjer je prvo tekmovanje izpeljal vojaški častnik, marinec John Collins iz San Diega. V osnovi gre za neke vrste vojaško urjenje. Danes je to najmočnejše serijsko tekmovanje na svetu, ki pa ga zaradi visoke intenzitete ne zmore premagati vsak. Od leta 1978 naprej tako na Havajih poteka svetovno prvenstvo Ironman, ki pa večinoma vključuje ekstremne športnike. Popularnost tekmovanja se je bliskovito razširila in trenutno poteka v različnih državah po celem svetu. Zaradi pomanjkanja financ, kljub temu, da je Ironman tekmovanje olimpijska disciplina, pa pri nas ne poteka.

denis3

V Sloveniji imamo nekaj športnikov, ki se udeležujejo Ironman tekmovanja, sedaj ste eden izmed njih. Kako dolgo ste v triatlonu in kaj pričakujete od sebe?
»Najprej bi omenil, da se v tovrstnem tekmovanju velikokrat znajdejo tudi rekreativni športniki, predvsem zaradi možnosti polovičnega Ironman tekmovanja. Razdalje so krajše, kar pa meni ne predstavlja izziv. Ker sem po naravi trmast in si zadam cilj doseči največ, kar lahko, se uvrščam in želim tudi ostati profesionalni športnik. Namreč, v takem športu kot je triatlon, se trma pravzaprav dobro obnese. Torej, v profesionalni vlogi se udeležujem tekmovanj že od leta 2011. Sašo Rupnik, moj trener, je moja gonilna sila, ki se razen vikendov vsak dan 6-8 ur trudi iz mene narediti vrhunskega športnika, ki bo dosegal zavidljive rezultate. Ker je to v osnovi moja vizija, sem res zadovoljen, da imam ob sebi prave ljudi, ki me pri tem podpirajo. Želim dokazati, da se zdravo življenje obrestuje, moja največja želja pa je postati najbolj znan v Sloveniji, kot triatlonski profesionalni Ironman.«

Denis_Sketako2

Zaradi trenutne situacije v Sloveniji, je večina mladih vpeta v uokvirjen sistem načel, po katerih morajo živeti, da preživijo. Praktično je malo posameznikov, ki sledijo svoji viziji brez strahu, da ne bodo uspeli. Denis Šketako je izjema, ki pa ga za svojo ostro osredotočenost, kot vsak vrhunski športnik, spremlja tudi psiholog, s pomočjo katerega odstranjuje miselne balasti in tako še bolj usmerja pozornost na uspehe. To zahteva včasih tudi žrtve, predvsem v smislu zdravega okolja. Odpovedati se je bilo potrebno marsikomu in marsičemu, da je Denis lahko na svoji poti uspeha le še boljši.

Konkurenca je zagotovo velika in rekli ste, da je do pravih rezultatov potrebno priti postopoma. Ovire premagujete ne glede na to kaj se znajde na vaši poti.
»Točno tako. Cilj je biti najboljši. Na tem tekmovanju je resnično pomembna vrhunska pripravljenost. Vsako leto sem izboljševal svoj čas, leta 2014 pa mi je celo uspelo priti med prvih 25. Profesionalnih tekmovalcev je 70 in glede na to, da sem začel dobri dve leti nazaj, smatram, da sem relativno hitro napredoval. Veselim se prihodnjih tekmovanj, je pa res, da je življenje nepredvidljivo. Pomembno je ostati prizemljen, realen in vedeti kakšne so tvoje zmogljivosti. Vsaka malenkost je odločilnega pomena, tudi primeren vnos tekočine med samim tekmovanjem, da o temeljitem prehranjevanju ne govorim. Kakorkoli, s trudom in disciplino že sedaj vidim strategijo, kako izboljšati svoj čas. Točno vem, kje moram napredovati in tega se veselim. Do nadaljnega bo moj fizični trener tudi Uroš Bernard, znan trener, ki bo poskrbel za mojo moč, vzdržljivost in stabilizacijo na vrhunski ravni.«

Leta 2011 se je Denis prvič udeležil Ironman tekmovanja, do cilja je prispel v desetih urah in dvajsetih minutah. V letu 2013 je svoj čas izboljšal za več kot eno uro in na cilj prišel v devetih urah in devetih minutah. Vmes je tekmoval na polovičnih Ironman tekmovanjih. Lani je svoj osebni rekord še dodatno izboljšal in sicer, na cilj je prispel le pol ure za zmagovalcem, v osmih urah in petinpetdesetih minutah.

Denis_Sketako11

Kje je meja med vašo željo in ciljem, ki ste si ga zadali?
»Eno je želja, drugo je delo, kako željo uresničiti in po kakšni poti iti, da bo hkrati predstavljala cilj. Odločil sem se za vsaj deset let treninga v triatlonu serijskih Ironman tekmovanj. Menim, da se bo v tem času pojavila iskra, ko bom videl, če bo moj trud prinesel stopničko in jo tudi obdržal. Zbujam se z vizijo, vsak dan treniram s strastjo, na ta način pa pišem svojo zgodbo. Prepričan sem, da mi bo uspelo.«

denis3

Denis Šketako predstavlja človeka, po katerem se lahko marsikdo zgleduje. Trdno delo in visoka mera znanja mu omogočata, da iz leta v leto napreduje. Polovičnih Ironman tekmovanj se udeleži predvsem zato, da dodatno razvija hitrost, lahko bi rekli, da je to trening tekme.
Poleg obiskovanja tekmovanj, je njegova želja najti klub v tujini, od katerega bi za svojo »službo« prejemal plačilo, cilj kasneje pa je razvijati profesionalne tekmovalce in ustvariti zmagovalno ekipo.

Za konec, nam lahko zaupate, na kakšen način poskrbite za svoj notranji mir?
»Rad se odpravim v hribe. Obstaja posebna točka miru na Kalu, kjer pomirim svojega duha. Prav tako se v večernih urah redno raztezam in s poudarkom na dihanju sproščam svoje telo.«

Vsak vrhunski športnik se poslužuje najboljše športne opreme, ki mu pomaga, da dosega vrhunske rezultate. Profesionalna športna oprema SKLZ je prava izbira tudi za Denisa Šketako, ki pravi, da je izredno zadovoljen s kvaliteto SKLZ pripomočkov. Več si lahko ogledate na povezavi www.sportnaoprema.si
Mi pa mu želimo, da v letu pred nami uresniči svoje želje in s svojo odločnostjo še naprej daje smisel svojemu življenju.
Intervju zapisala: Alenka Zapušek

Kategorije:
Značke: , , , , , , ,