Opravite diagnostični trening in pridobite strokovno mnenje!

Treniraj z nami! 

Intervju s Tanjo Maljevac

30 Jan
0

Intervju s Tanjo Maljevac: Trening psihe in telesa je recept do vrhunskih rezultatov

 

Na tem svetu praktično ni živega bitja, ki ne bi bilo sposobno kompleksnega mišljenja. Vsi, še tisti najbolj primitivni primerki ravijejo visoko prilagodljivost, da v okolju kjer živijo, čim lažje preživijo. Pred milijoni let je obstajala zavest na ravni dinozavrov, danes obstaja na človeški ravni in je precej višja. Naša zavest nam omogoča, da živimo z zavedanjem – v kolikšni meri pa imamo zavedanje razvito in ga pravzaprav zares upoštevamo, je odvisno od naše preteklosti, ki nas izoblikuje v to, kar smo v sedanjem trenutku.

 

 

Tanja Maljevac je specializantka psihodinamske psihoterapije, ki je svoje šestletno šolanje na Univerzi Sigmunda Freuda in Slovenskem inštitutu za psihoterapijo zaokrožila v uresničenje sebe, s tem pa skozi pomoč drugim omogoča, da tej poti sledijo tudi sami. Konec leta 2011 je pričela s prakso in si na delu s strankami še dodatno okrepila bogato znanje. Bistvo psihodinamske terapije ni le razglabljanje o splošnem stanju človeka in rahlem dotikanju vzrokov, temveč temeljito prodiranje v srčiko težave skozi prepoznavanje telesnih doživljajev, pravilno sprejemanje in učinkovito komuniciranje. Z ignoriranjem simptomov si ohranjamo vzorčna vedenja, zaradi katerih v življenju ne zmoremo napredovati.

 

Psihodinamska psihoterapija je v primerjavi z ostalimi psihoterapevtskimi pristopi relativno mlada veja. Čemu ste se odločili ravno za njo?

»Dejstvo je, da psihodinamska psihoterapija obravnava človeka celostno. Čustvenemu in mentalnemu delovanju doda tudi telesno komponento, kar prispeva k hitrejši in celovitejši transformaciji in rasti. Osredotoča se na sporočila telesnih občutkov, saj je telo pravzaprav ena velika shramba zamrznjenih čustvenih konglomeratov. Pri tem se je potrebno najprej naučiti dobro opazovati in poslušati kaj nam sporoča telo, ki je v terapevtskem procesu lahko naš največji zaveznik. Določene spremembe bistveno lažje speljemo skozi telo kot um, ki je »onesnažen« z velikim številom kompleksnejših mentalnih konstruktov, katere smo na poti odraščanja in vpetosti v družbeni kontekst, uspeli ponotranjiti kot svoje. Veliko težav pa nam povzročajo nezavedne vsebine, ki so bistveno bolj dosegljive na nivoju telesa, če le znamo njegova sporočila prevajati v jezik našega uma. Kljub vsemu pa je največja šola šola življenja in tudi sama sem šla skozi določene procese lastnega duševnega razvoja. S samoopazovanjem sem ugotovila, da so globoki nezavedni vzorci in prepričanja pravzaprav zažrti v vsako celico telesa. Ko sem začela premikati telo, mu je psiha sledila. Moje mnenje je, da je človeka smiselno obravnavati le celovito, ne glede na to ali začnemo pri telesu ali psihi.«

 

Kot terapevtka se je Tanja Maljevac podala na dolgo pot raziskovanja človeka, za seboj pa zaenkrat opustila kariero krajinske arhitektke, s katero je prvotno prišla do tehničnih znanj. Želja po globljem, višjem znanju je povzročila, da je ob pravem trenutku naletela na študij psihoterapije in se v desetih minutah odločila svojo poklicno pot spremeniti. Psihofizično moč je zgradila z različnimi športi s katerim se še danes ukvarja. Delo v multidisciplinarnem timu je bilo zanjo izpolnitev dolgoletne želje po nadgradnji svojega znanja in pogledu znotraj enega tima skozi več vidikov. Skupina strokovnjakov skupaj s Tanjo, ki deluje v znanem ljubljanjskem studiu za oblikovanje in kultivacijo telesa Telodrom, na profesionalni ravni zajame vse dejavnike za notranji in zunanji razvoj posameznika, predvsem športnika.

tanja maljevac psihoterapija www.sportnepriprave.si

 

Prakso ste usmerili v športnike, ki težijo za vrhunskimi rezultati. Pri svojem delu uporabljate terapevtsko metodo EMDR. Kakšna metoda je to in kako je med športniki sprejeta?

»To je predelava disfunkcionalnosti stresnih izkušenj skozi očesno gibanje. Že sama kratica govori o tem – Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Tehnika je nastala za tretiranje posttravmatske stresne motnje (PTSM, PTSD), ki nastane z izrazito travmatično izkušnjo. Sama jo s pridom uporabljam tudi za predelavo manjših stresnih dogodkov in dejavnikov, pri delu za zmanjševanje stresa na delovnem mestu ter psihološke priprave športnikov. EMDR tehniko sem najprej preizkusila na delu z amaterskimi športniki. Najbolj vesela pa sem gotovo letošnjih rezultatov Špele Rogelj, kjer se je EMDR tehnika izkazala za tisto, s katero počistimo oz. reprogramiramo vso ”nepotrebno navlako”, ki je nastala v razmišljanju in čustvovanju športnika ter se prenesla na negativne telesne odzive. Vsi ti problematični psihosomatični dejavniki športniku jemljejo fokus in energijo potrebno za dober nastop. V računalniškem jeziku bi rekli, da zbrišemo napake in tako dobimo boljši operacijski sistem. Z EMDR- jem naredimo platno, na katerem nato sestavimo različne sestavine potrebne za vrhunski rezultat. Katere in kakšne so te sestavine pa ve najbolje športnik sam, saj sta vsako telo in psiha neponovljiv unikum. V veliko primerih se zgodi, da športniki sami ne poznajo vseh svojih virov. Mogoče imajo v rokavu aduta pa ga ne znajo izkoristiti. Veselim se nadaljnjega dela s športniki, saj je to tudi zame področje, kjer se delo lahko hitro prenese v merljive rezultate.«

 

Kateri primeri težav so najbolj pogosti pri športnikih ter kako potekajo psihološke priprave?

»To so trema pred nastopom in slabim rezultatom, različne motnje pozornost in seveda tudi padec motivacije po slabših rezultatih, poškodbah, itd. Na te se vežejo strahovi in skrbi navadnih ”smrtnikov” kot so strah pred zavrnitvijo, slabo oceno, izgubo pozicije v očeh trenerjev, najbližjih, itd. Za psihološke priprave je potrebnih pet do dvajset ur začetnih psiholoških priprav, temu pa lahko po potrebi sledi kontinuiran proces odpravljanja sprotnih problematik. Delo začnemo s prepoznavanjem problema. Temu sledi delo s tehniko EMDR, s kombinacijo sprostitvenih tehnik, vizualizacij in drugih psihoterapevtskih tehnik predvsem na kognitivnem nivoju. Če je problem vezan na bazična občutja, kot so nezaupanje vase, globlja anksioznost, občutek nevrednosti, itd…in ne le dogodke, je potrebno nekaj več srečanj, saj moramo pogledati več dogodkov in se dotakniti globljih zapisov. Dejansko iz prej omenjenih gradnikov ali drugače rečeno virov športnika sestavimo vizualizacijo optimalnega nastopa. To sliko oz. zapis nato z očesnim gibanjem utrjujemo. S tem v možganih delamo nove nevronske povezave za boljši nastop. Čeprav z EMDR-jem zmanjšujemo nivo stresa, je za dobre rezultate vedno potrebna določena mora mera pozitivnega stresa, ki telo pripelje do optimalne vzburjenosti potrebne za vrhunski rezultat. K temu prispeva tudi to kako športnik čustvuje, v kaj verjame ter kakšno je optimalno počutje v telesu (toplota v glavi, tenzija v nogah,…). Pričakovanja morajo biti realna, kar pomeni, da se lotimo tudi preigravanja realnih scenarijev.«

 

psihoterapija www.sportnepriprave.si

 

Ko je Tanja spoznala tehniko EMDR je uvidela, da je to najmočnejša tehnika, s katero lahko hitro in učinkovito reprogramiraš svoje lastno psihično stanje v tistem delu, ki se veže na negativne izkušnje, ki nosijo negativna prepričanja in za posameznika motečo telesno simptomatiko. Prepričanja, ki športniku preprečujejo, da svoj nastop opravi na vrhunski ravni, so v resnici posledica globoko vkoreninjenih vzorcev, zaradi katerih svojega cilja ne more uresničiti.

Omenili smo že, da sodelujete z vadbenim studiom Telodrom, ki s strokovnostjo in bogatimi izkušnjami gradi predvsem na individualni ravni posameznika, tudi športnika. Kaj vas je najbolj pritegnilo k skupnemu kreiranju dobrega počutja?

»Koncept projekta, ki ga je zasnovala ekipa Telodroma mi je resnično všeč. Z Mitom Šinkovcem sodelujem že nekaj časa, pred meseci pa so me prav tako povabili kot predavateljico na športno konferenco SKLZ. To me je še dodatno prepričalo, da sem na pravem mestu, kajti ugotovila sem, da je področje mojega delovanja odličen doprinos k doseganju vrhunskih rezultatov vsakega športnika. Iz tega je zrasla tudi povezava z ekipo za športne priprave, ki na svoji spletni strani sportnepriprave.si ponuja podporno okolje pri krepitvi potenciala slehernega športnika.«

 

Sistem dela Tanje Maljevac v osnovi temelji na okrepitvi občutka lastne avtonomnosti in lastne vrednosti, na podlagi katerih si tako rekreativen kot profesionalni športnik lažje zagotovi zdravo ravnovesje, telo in um pa poveže v skladno delovanje.

 

 

Intervju zapisala: Alenka Zapušek

Kategorije:
Značke: , , , , ,