Opravite diagnostični trening in pridobite strokovno mnenje!

Treniraj z nami! 

NATAŠA ROBNIK PRETEKLA ŠPARTATLON IN ZASEDLA ČETRTO MESTO MED ŽENSKAMI!

20 Jan
0

Saj poznate legendarno bitko med Perzijci in Špartanci, v kateri je grški kurir Pheidipid v manj kot 24 urah pretekel pot iz Aten v Šparto, da bi predal novico o zmagi Grkov, nekaj trenutkov za tem pa se zgudil in od izčpanosti umrl? Leta 1984 so njemu v čast ustanovili Spartathlon, 246 kilometerski ultramaraton, ki zaradi razgibanega terena, vročine, vlage in strogo določenih časovnih kontrol velja za enega izmed najtežjih maratonov na svetu. Med vsemi prijavljenimi strokovna komisija Spartathlona izbere 350 tekačev iz celega sveta, ki izpolnijo zahtevna merila za pristop k maratonu.

 

Zastave Slovenije je do sedaj zastopalo že kar nekaj Slovencev, leta 2011 pa je kot prva Slovenka Spartathlon pretekla sedaj že žal pokojna Ruth Podgornik. Štiri leta kasneje se je na isto pot odpravila Celjanka Nataša Robnik. Nataša je sicer zaposlena na zavarovalnici Triglav, mamica dveh otrok in žena prav tako uspešnega tekača Bogdana Robnika.

natasa1

Ekskluzivno za portal Sportnaoprema.si je spregovorila o pripravah na Spartathlon in o sposobnostih, ki jih kot tekač, štarš in zakonec potrebuješ za usklajevanje napornih psihofizičnih treningov in družinskih obveznosti.

Nataša, kot prvo vam celotna ekipa portala Sportnaoprema.si čestita za uvrstitev na legendarni Spartathlon. Ob tem se nam najprej pojavi vprašanje kako usklajujete naporne treninge in družinsko ter poklicno  življenje, ki prav tako zahtevata svoj čas?

“Najprej hvala za čestitke. Včasih smo pravi umetniki, da nam uspe uskladiti obveznosti. Vedno je tako, da imata otroka prednost, zato svoje treninge prilagajam na čas, ki ostane. Seveda je najlažje zjutraj zgodaj vstati in it teč. Je pa res, da ob štirih zjutraj nisem sposobna naredit pravega treninga, zjutraj lahko »samo« tečem.  Kar se tiče pa službe, pa lahko rečem, da sem v teh časih lahko srečna, da lahko vsako jutro  grem  v službo, da pa lahko grem z nasmehom na obrazu, je to privilegij.”

 

Za trenutek se vrnimo na začetek vaše tekaške kariere. Kdo vas je vpeljal v svet teka na dolge razdalje?

“Če govoriva o dolgih razdaljah lahko rečem, da me je popeljala lastna radovednost. Moj prvi maraton je bil iz Mozirja v Logarsko dolino, seveda sem naslednje leto želela v Logarsko dolino priteči iz Celja… Nekako tako gre to pri meni. Kmalu je padla prva 100-tka …..letos bo 246,3. Ali se bom tu ustavila … Mislim da, bomo videli.”

natasa2 (3)

 

Katere osebnostne lastnosti bi opredelili kot ključne za uspešnega tekača na dolge razdalje?

“Vsekakor moraš biti vztrajen, trmast, imeti moraš visok prag bolečine,  obvezno moraš verjeti vase in  v dosego svojega cilja, niti delček sekunde ne smeš podvomiti… Velikokrat je hudo, včasih zelo hudo, ampak s prečkanjem ciljne črte je vse poplačano.”

natasa2 (1)

Kako izgleda vaš vsakdanjik med pripravami na Spartathlon?

“Predvsem veliko tečem.  Ker je čas počitnic, je časa za trening več.  Zjutraj služba, včasih tečem pred službo, ko pa sta otroka na počitnicah pa tečem popoldan,  šestkrat na teden, treningi so različni od intervalov, klanca, dolgih tekov, lahkotnih tekov in seveda počitka.  Pestro in naporno.”

Za ultramaraton kot je Spartathlon verjetno ni pomembna samo dobra fizična kondicija, temveč tudi psihična dovršenost. Kako se med tekom na tako dolge razdalje spopadate sami s sabo in vašo psiho?

“Pravzaprav že od odločitve, da se bom prijavila na Spartathlon imam na treningih v podzavesti Spartathlon… Vsi treningi v letošnjem letu so bili pretečeni z mislijo na Spartathlon. Takrat ko na treningih garam imam v glavi to, da bo septembra na Spartathlonu še veliko težje. Velikokrat se v mislih na treningu vidim kako tečem po ulici Šparte in na koncu poljubim nogo  kralja Leonidasa.  Pomemben je cilj in jaz ga vidim v Šparti ob kralju Leonidisu.”

natasa2 (2)

 

Pred kratkim ste skupaj z možem pretekli Slovenian 12 hour run in zasedli odlično drugo mesto. Med drugim so tek zaznamovale zelo visoke temperature. Kako ste se med tekom spopadali s skoraj 40 stopinjami zunanje vročine?

“Slovenian 12 hour run sem se udeležila, ker sem potrebovala potrditev, da na treningih dobro delam. Pomembno je, da sem potrditev tudi dobila. Tokrat uvrstitev ni bila pomembna, saj sem po 12 urah morala ostati nepoškodovana in ne povsem izčrpana, saj časa za počitek enostavno ni . Vročina je bila zares huda, pravijo da je bilo 36 stopinj. Prav zanimalo me je, kako se bo moje telo obnašalo v takšni vročini, saj ponavadi ne tečem v največji vročini. Bila sem zelo zadovoljna, saj mi vročina ni delala  večjih težav. Res je, da je bila sama organizacija vrhunska in smo na okrepčevalnicah imeli prav vse kar smo potrebovali. Sem se pa naučila, da moram paziti, kako se polivam z vodo, saj sem že po dveh urah imela povsem premočene superge.”

 

natasa2 (4)

Glede na vaše zavidljive tekaške dosežke nas zanima, kaj bi vi v vašem življenju označili za največji dosežek?

Govorite o tekaških dosežkih ali dosežkih v življenju?

Oboje?

“Nobenega dvoma ni, da imam dva največja dosežka to sta moja otroka Liu in Luka. Če govorite pa o tekaškem dosežku pa je to Ultrabalaton – tek okoli Blatnega jezera 212 km z odličnim časom 24 ur 13 minut, osvojila sem 3. mesto in 9. absolutno.”

 

Nataša je pod okriljem Sportneopreme.si s pomočjo SKLZ pripomočkov trenirala za Špartatlon in nekaj trenutkov njenega treninga smo ujeli v objektiv. Video, ki je ob tem nastal vam danes tudi predstavljamo:

Njeni najljubši pripomočki vključujejo SKLZ masažno palicoSKLZ Cold Roller Ball in hitrostno kolebnico SKLZ Speed Rope.

Deli to objavo
Kategorije: ,
Značke: , , , ,