Opravite diagnostični trening in pridobite strokovno mnenje!

Treniraj z nami! 

Intervju z atletinjo Anito Horvat: ”Seveda so eden glavnih ciljev Olimpijske igre, kdaj pa se odpravim nanje … to pa se prepustimo presenetiti! ”

14 Mar
0

Anita Horvat je sveže ime na slovenski atletski sceni. Zdi se, kot da je nihče več ne more zaustaviti na njeni poti na vrh. Kakopak, vsak, ki jo pozna lahko trdi, da njena pozitivna energija in neizmerna volja preplavita okolico, v kateri se znajde. V dobitno kombinacijo pa se njena osebnost zlije, ko treninge prevzame kreator vrhunskih atletov, Rok Predanič. Z Rokom sodelujeta šele pol leta in prvi rezultati z osebnimi rekordi se nizajo kot po tekočem traku. Nobenega dvoma tako ni, da je vsestransko uspešna Anita Horvat ena izmed najperspektivnejših atletinj v Sloveniji.

Pa da ne posplošujem preveč, preberite si intervju in se sami prepričajte, zakaj bomo o Aniti še pisali!

IMG_1800

SKLZ Elevation Ladder

 

Anita, tvoja glavna disciplina je 400m. Kaj je botrovalo tej odločitvi?

Anita: Z leti treninga sem si izkušnje pridobivala v različnih disciplinah. Sprva sem pričela s tekom na dolge proge, tekla sem tudi na ovire. Ščasoma sem prešla na tek na 800m. Nekaj časa sem tekla tudi 400m z ovirami. Najbolj pa sem se našla v teku na 400m in to je tudi disciplina, v kateri sem najuspešnejša.

Aprila lani si se preizkusila tudi na lepotnem tekmovanju za Miss športa. Kakšne vtise nosiš o tej izkušnji?

Anita: Pravzaprav sva se na tekmovanje skupaj prijavili s Kajo Bajda, ki je na koncu tudi slavila z zmago. Je pa Miss športa nedvomno odlična izkušnja. S puncami smo se na vajah zelo povezale. In tudi sama prireditev je bila odlična – vzdušje je bilo fantastično in vse je potekalo tako kot je moralo. Na koncu sem postala prva spremljevalka, kar si štejem za še eno nenadomestljivo izkušnjo v življenju. Vesela sem, da sem se prijavila, saj sem poleg atletske kariere tako spoznala še drug, prav tako zanimiv vidik športa.

 

IMG_1953

SKLZ Barrel Roller

 

Kako organiziraš naporno življenje profesionalne atletinje s šolo in drugimi obveznostmi?

Anita: Po končani srednji šoli sem se vpisala na Fakulteto za šport hkrati pa sem strmela k temu, da bi v mesecu januarju lahko odšla na študij v Ameriko. Imela sem že opravljene vse teste, ki sem jih potrebovala za študij v Ameriki, potem pa so na ameriški univerzi pričeli spreminjati pogoje in jim enostavno nisem več zaupala. Odločila sem se, da ostanem v Sloveniji in svoje šolanje naslednje leto nadaljujem tukaj. Na Fakulteti za šport pa so bili študijski pogoji na žalost popolnoma neprimerni, saj so vse vaje obvezne, izjem pa ne priznavajo. Poleg tega so določene vaje, ki jih bi naj izvajali v okviru različnih predmetov, popolnoma neprimerne in celo škodljive za atletsko treniranje.

Torej si tudi študij na Fakulteti za šport prekinila?

Anita: Da, študij sem nato prekinila, saj ga je bilo nemogoče uskladiti s treningi in pripravami na sezono.

 

Treniraš pod okriljem Roka Predaniča. Kako ocenjuješ njegov pristop treniranja?

Anita: Rok je enkraten trener, popolnoma je predan svojemu delu. Vidi in čuti se, da je za nas pripravljen narediti vse, njegovo predanost tako čutimo vsi in posledično je vzdušje v ekipi zares fantastično. Od ostalih trenerjev se nedomno razlikuje v svoji resnosti in natančnosti, je človek na mestu, na katerega se lahko vedno zanesem. Posledično se pri nas, atletih, kažejo tudi rezultati, za katerimi stojijo tudi Rokove vrednote in način treniranja.

IMG_2137

SKLZ Training Hopz

Prehrana je pomemben vir športnikovega uspeha. Kakšno prehransko strategijo uveljavljaš za doseganje rezultatov?

Anita: Pri prehranski strategiji sem pravzaprav kar samostojna. Sicer ne posvečam dosti časa pripravi obrokov, saj (na srečo) domača mamina kuhinja zadovolji vse potrebe po različnih vitaminih, mineralih itd. Seveda pa se med treningom poslužujem prehranskih dodatkov za regeneracijo in podobno.

V kakšni smeri boš nadaljevala svojo atletsko kariero?

Anita: To sezono me čaka evropsko prvenstvo v Amsterdamu. Pravzaprav niti ne vem, kaj naj pričakujem, saj so se stvari odkar treniram pri Roku pričele vrteti v pozitivni smeri in prepričana sem, da sem na pravi poti za doseganje odličnih rezultatov.

Anita je poleg izjemno perspektivne atletske kariere nedavno postala tudi ambasadorka za profesionalno športno opremo SKLZ, ki jo njen trener Rok Predanič redno vključuje v svojo trenažno strategijo. Poglejte si še nekaj utrinkov s fotografiranja, ki smo ga z Anito in Lukom Janežičem opravili v prostorih najsodobnejšega fitness centra v Sloveniji Gym24.

Anita se poslužuje storitev športne diagnostike v Global Sports Clinic. kot tudi celotna ekipa LJ-team, ki jo vodi trener Rok Predanič.

Intervju zapisala: Špela Terglav

Foto:

IMG_2143

SKLZ Pro Bands

IMG_2147

Kategorije: ,
Značke: , , , , , , , , , ,