Opravite diagnostični trening in pridobite strokovno mnenje!

Treniraj z nami! 

Intervju s Tiborjem Pranjićem: “Nikoli ne sledi standardnim vzorcem!”

19 Maj
0

“Eden izmed najbolj inspirativnih in discipliniranih trenerjev, kar sem jih spoznala!”

Z zgornjim stavkom začenjam uvodnik k intervjuju s Tiborjem Pranjićem. V sproščenem pogovoru je razkril svojo bogato interdisciplinarno športno kariero, ki je lahko mnogim mladim za vzor. Seveda je temu primerna tudi Tiborjeva osebnost, saj velja za enega izmed najbolj pribljubljenih trenerjev na Primorskem. Zakaj je temu tako, boste zagotovo ugotovili v spodnjem intervjuju!

Ps: verjamem da se boste po prebranem intervjuju spraševali kakšna športna disciplina je capoeira? Odgovor vas čaka na koncu … 😉

tp2

Tibor, tvoji športni začetki so zelo razgibani. Varirajo od atletike do ekipnih športov, borilnih veščin itd. Kateri izmed športov te je najbolj fasciniral in zakaj?

Tibor: Od vseh športov me je najbolj navdušila capoeira, saj predstavlja začetke breakdanca in že filozofija nastanka plesa me je fascinirala. Takrat sem se osredotočil na zmožnost pripeljati svoje telo do meja, kar mi je tudi uspelo. Pri ekipnih športnih sem vedno imel občutek utesnjenosti, nikakor se nisem imel možnosti dokazati kot individualist. Ne pravim, da je to narobe, saj ekipa vendarle mora delovati kot eno, vendar sem se zato počutil nekoliko oviranega pri napredku.

Dejal si, da si pri različnih vajah vedno stremel k popolni izvedbi. Kaj meniš o perfekcionizmu v športu?

Tibor: Perfekcionizem je dober, vendar le do določene mere. Pri športniku je potrebno gledati vse aspekte njegovega življenja in jih pri treningu tudi upoštevati. Perfekcionizem je posledično iluzija, kar je bolj pomembno je to, da pri vsakem treningu daš vse od sebe in se skušaš čimbolj približati pravilni in efektivni izvedbi. To je pot do uspeha.

Že zelo zgodaj si se preizkusil kot trener. Pri 19-ih si postal trener hip-hop in breakdance plesne skupine ter akrobatske skupine. Si tudi takrat stermel k perfekcionuzmu ali je delo z mlajšimi preveč specifično za takšne težnje?

Tibor: Ne, pri mlajši generaciji je trening vedno bolj učinkovit, saj so otroci v osnovi inovativnejši. Če s pravilno strategijo otrokom postaviš izzive, se ti odzovejo mnogo bolj efektivno, kot bi se pri isti izvedbi odzvala starejša oseba. Pri njej se zbudi obrambni mehanizem pri večjih naporih, kar onemogoča hiter in konstanten napredek.

tp3

Kasneje si se podal v fitnes vode, kjer uspešno deluješ še danes. Pa vendar za tem uspehom obstaja drugačen način dela, ki ga izvajaš na treningih. Nam lahko kaj več zaupaš o svoji trenažni strategiji?

Tibor: Svojo vizijo lahko povzamem v enem stavku: ”Nikoli ne sledi standardnim vzorcem!“ Tudi ko se dnevno izobražujem s prebiranjem revij, strokovnih člankov, se držim pravila, da ne verjamem napisanemu, dokler tega sam ne preizkusim. Poleg tega se mi zdi pomembno, da pri treniranju ne “kopiraš“, temveč sam postavljaš nove trende. Vsako vajo skušam tako izboljšati, ji dodati svojo noto …

Kot uspešen trener praviš, da velik poudarek daješ regeneraciji. Zakaj se ti zdi le-ta tako pomembna za napredek v športu?

Tibor: Preden sem prišel do spoznanja, kako zelo pomembna je regeneracija, sem imel za sabo že dosti izkušenj. Ugotovil sem, da kljub trdemu delu v športu brez ustrezne stopnje regeneracije lahko dosežeš samo eno stopnjo – ki pa ni zadovoljila mojih standardov. Zato sem se odločil dati poudarek regeneraciji in z njeno pomočjo dosegati boljše rezultate pri mojih trenirancih. Včasih nekdo, ki pride na trening ne more razumeti, ko mu rečem: “Ne, danes ne trenirava.” Oseba, ki je neprespana in ki čez cel dan ni pojedla niti enega polnovrednega obroka, ni nikakor primerna za hujše fizične napore, saj so posledice lahko vidne več dni. Regeneracija je pomemben vidik aktivnega življenja tako pri mlajših kot tudi starejših generacijah.

Katere ključne lastnosti SKLZ športnih pripomočkov bi izpostavil, zaradi katerih se tvoje stranke odločajo za nakup?

Tibor: Najprej bi izpostavil Travel Barrel Roller. Je nenadomestljiv pripomoček, ki daje učinek sproščanja mišic, kar je fenomenalen občutek. Treninga si prav tako ne predstavljam brez AccuPointa, saj poleg samomasaže svoje trenirance dostikrat zmasiram tudi sam. Nedvomno pa je masažna triger palica eden izmed najuporabnejših pripomočkov, predvsem zaradi svoje prilagodljive narave pritiska na mišice, pri čemer pa je potrebno zopet v prvi vrsti poslušati svoje telo.

Tibor je s svojo vnemo eden izmed SKLZ Pro trenerjev, ki poleg izobraževanja, večino svojega časa preživi v svojem fitnes centru v Pivki, kjer treninge redno izvaja s SKLZ športnimi pripomočki. Prav tako s SKLZ opremo trenirajo številni športniki, ki se po pomoč zatečejo k Tiborju.

Ps: Capoeira je brazilska veščina, ki zdužuje borbo, ples, igro, glasbo in akrobatiko. Sliši se naporno … in zabavno! 🙂

Intervju zapisala: Špela Terglav

Kategorije: ,
Značke: , , , ,