Opravite diagnostični trening in pridobite strokovno mnenje!

Treniraj z nami! 

Intervju z olimpijcem Žanom Rudolfom: “Atletiki sem hvaležen predvsem za pomembne življenske vrednote, ki sem jih pridobil: potrpežljivost, vztrajnost in železno voljo!“

28 Jul
0

Vsi atletski navdušenci že odštevamo dneve do EP, ki bo potekalo med 6. in 10. julijem v Amsterdamu, z enim očesom pa že nestrpno pričakujemo Olimpijske igre v Riu. Napetost pa narašča tudi med našimi atleti, saj je za nekatere letošnja sezona ena izmed najpomembnejših. Veliko pomembnost ji pripisuje tudi Žan Rudolf eden izmed največjih upov slovenske atletike. V zgodovino Slovenije se je vpisal kot prvi udeleženec, ki bo naše barve na Olimpijskih igrah zastopal v diciplini 800m! V intervjuju med drugim razkriva tudi, kako njegovi treningi potekajo tik pred dvema žlahtnima tekmovanjema, ki ga čakata v naslednjih mesecih.

Preberite si tudi intervjuja z olimpijcema Majo Mihalinec in Luko Janežičem!

rudolf4

Žan, pri 22ih so za tabo že zavidljivi uspehi. Pravijo, da so športni temelji, postavljeni v otroštvu, najpomembnejši za nadaljevanje kariere in doseganje vrhunskih rezultatov. Kako se spominjaš svojih začetkov?

Žan: Vse se je začelo pred enajstimi leti, ko sem se odločal med atletiko in nogometom, ki so ga trenirali prijatelji. Glede na to, da si v atletiki v veliki meri odvisen sam od sebe, sem se nato odločil zanjo. Sprva sem pričel s šolskimi tekmovanji, kjer so se prvič pričeli kazati dobri rezultati. Nato me je k resnejšemu treningu spodbudil trener in od takrat sem se atletiki posvetil v popolnosti. Atletiki sem hvaležen predvsem za pomembne življenske vrednote, ki sem jih pridobil: potrpežljivost, vztrajnost in železno voljo! 

Retrospektivno gledano … Kateri trenutek/dogodek v svoji karieri lahko označiš za ključnega, ki ti je omogočil preboj med najboljše? 

Žan: Za to prelomnico je bil ključen prehod iz mladinske v člansko konkurenco. Takrat sem spoznal, da moraš dati od sebe vse ali pa nič, saj drugače med člani nikakor ne moreš uspeti. Več takih prelomnic predstavljajo tudi poškodbe, saj takrat vedno narediš retrospektivo na kariero in spoznaš, kaj lahko izboljšaš. Seveda se tudi tu pokaže kakšno psihično moč poseduješ, to je zelo pomembno takrat, ko se odločaš o nadaljevanju svoje kariere. Zavedam se svojih let in prednosti, ki jo zato imam. Čaka me še vsaj deset produktivnih tekmovalnih let. 

rudolf1

Rio je torej dejstvo. Kako se počutiš ob misli, da si prvi slovenski atlet, ki bo na OI nastopil v disciplini 800m?

Žan: Občutki so neverjetni, na nek način si tako zapisan z zgodovino Slovenije. Na to sem ponosen in upam, da bom izpolnil pričakovanja. Vse to name deluje kot motivacija, nikakor ne kot kakšno breme ali kaj podobnega … 

Kako potekajo treningi po novici atletske zveze Iaaf, da so v nekaterih disciplinah norme bolj ohlapne, kar ti je zagotovilo direktno vstopnico v Rio? Bremena za izpolnitev norme ni več.

Žan: To je veliko olajšanje, glava in psiha nista pod tako velikim stresom. Če norme ne bi že izpolnil, bi bil sedaj pod hudim stresom, saj bi normo lovil, kar ni prijetno. Formo sem tako lahko postopoma stopnjeval in optimistično gledam na prihajajoči tekmovanji. 

rudolf3

Velika sprememba letošnje sezone je nedvomno tudi treniranje z najhitrejšim tekačem na svetu Amelom Tuko. Katere lastnosti so po tvojem mnenju odločujoče za doseganje rezultatov, kot jih Tuka?

Žan: V atletiki je izjemno pomembno, da uloviš pravi trenutek dobre forme in jo dokažeš na tekmovanjih. Da se to uresniči pa se morajo poklopiti številni zunanji dejavniki – od trenerja do dobrega strateškega načrta. Eden izmed najpomembnejših dejavnikov pa je seveda brezhibna psihična pripravljenost. 

Če se za na konec dotakneva še pomembnosti psihične pripravljenosti. Kakšnih tehnik se poslužuješ?

Žan: Pred nekaj časa sem hodil k znanemu športnemu psihologu Alešu Vičiču, ki mi je pomagal na pot do dobre forme po poškodbi. Približal mi je nekaj tehnik, ki se jih poslužujem še sedaj pred vsako tekmo. Tek na 800m je namreč izjemno taktičen in pripravljen moraš biti na vse. V glavi si tako razdelam progo in možne zaplete med tekmo. Tako lahko tudi najhitreje odreagiram in zmanjšam tveganje za napake. 

rudolf2

Glavni cilji za to in prihodnjo sezono?

Žan: Nedvomno nov državni rekord, finale ali polfinale na EP in uvrstitev v naslednji krog na Olimpijskih igrah.

Žanu in njegovim rojakom želimo na obeh tekmovanjih mirno glavo in udeležbo brez poškodb!

Intervju zapisala: Špela Terglav

Kategorije: , ,
Značke: , , , , , ,